Posted on

„Bitwa Region贸w” wraz z koncertem „Wspomnienia Anny Jantar”

馃摙Ogr贸d Zmys艂贸w w Podd臋bicach znalaz艂 si臋 na li艣cie 5 miejscowo艣ci w wojew贸dztwie 艂贸dzkim, w kt贸rych organizowane s膮 wydarzenia regionalne w ramach I etapu konkursu 聽kulinarnego Bitwa Region贸w dla K贸艂 Gospody艅 Wiejskich.馃榾

Kiedy??? 鈥 6 lipca 2024 r.
O kt贸rej??? 鈥 od godz. 13:00
Gdzie??? 鈥 Ogr贸d Zmys艂贸w w Podd臋bicach, ul. Mickiewicza 9/11, 99-200 Podd臋bice.
Rywalizowa膰 b臋d膮 ko艂a z powiatu podd臋bickiego, 艂臋czyckiego oraz zdu艅skowolskiego.

Konkurs 鈥濨itwa Region贸w鈥 na terenie Ogrodu Zmys艂贸w w Podd臋bicach po艂膮czony jest z wieloma atrakcjami!!!
Ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie!!!馃榾

Harmonogram wydarzenia:
13:00 – rozpocz臋cie konkursu 鈥淏itwa Region贸w鈥馃珪
16:30 – cz臋艣膰 artystyczna:
鈥 wyst臋p Zespo艂u Ma偶oretek 鈥淒alia鈥馃拑
鈥 wyst臋p wychowank贸w PDKiS 馃帳
鈥 plac zabaw dla dzieci (dmucha艅ce i animacje dla dzieci)馃す馃幉
鈥 zwiedzanie Pa艂acu Grudzi艅skich oraz Teatru Integracji – Pijalni W贸d Termalnych馃彌馃挧
鈥 popcorn/wata cukrowa馃榾
17:00 – fina艂 konkursu 鈥淏itwa Region贸w鈥馃嵅
18:00 – podsumowanie projektu 鈥淧odd臋bicki Senior w akcji…鈥 oraz koncert 鈥淲spomnienia Anny Jantar鈥 w wykonaniu Aleksandry Kalczy艅skiej wraz z zespo艂em馃帳馃幐馃幑

鈥濨itwa Region贸w鈥 to og贸lnopolski konkurs kulinarny, w kt贸rym reprezentacje K贸艂 Gospody艅 Wiejskich przygotowuj膮 regionaln膮 potraw臋 w oparciu o w艂asn膮 receptur臋 i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i r贸偶norodno艣ci lokalnych tradycji kulinarnych. Wa偶nym aspektem jest tak偶e promowanie i wspieranie K贸艂 Gospody艅 Wiejskich.
Konkurs skierowany jest do K贸艂 Gospody艅 Wiejskich oraz stowarzysze艅 skupiaj膮cych osoby z teren贸w wiejskich, kt贸rych celem statutowym dzia艂ania jest m.in. promocja i piel臋gnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, dzia艂alno艣膰 wspomagaj膮ca rozw贸j wsp贸lnot i spo艂eczno艣ci lokalnych, rozw贸j kultury ludowej, w tym w szczeg贸lno艣ci kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozw贸j form wsp贸艂dzia艂ania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Konkurs przebiega w trzech etapach:
Etap I 鈥 Komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zg艂oszeniowych, utworzy list臋 rankingow膮 prac konkursowych. Do udzia艂u w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przejd膮 KGW, kt贸re znajd膮 si臋 na najwy偶szych pozycjach list rankingowych. W ka偶dym wydarzeniu we藕mie udzia艂 maksymalnie 20 KGW. Zespo艂y bior膮ce udzia艂 w I etapie, kt贸re zostan膮 najwy偶ej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostan膮 zakwalifikowane do II etapu, tj. p贸艂fina艂u konkursu.
Etap II 鈥 KGW, kt贸re zajm膮 1. miejsce w powiecie, bior膮 udzia艂 w p贸艂fina艂ach wojew贸dzkich. 16 KGW, po 1 z ka偶dego wojew贸dztwa, kt贸re zdob臋d膮 1. miejsce w II etapie konkursu, kwalifikuje si臋 do fina艂u og贸lnopolskiego.
Etap III 鈥 Fina艂 z udzia艂em 16 KGW.
Komisje i jury konkursowe sk艂adaj膮ce si臋 z lokalnego eksperta kulinarnego oceniaj膮 potraw臋 pod wzgl臋dem kompozycji smakowej sk艂adnik贸w, aromatu potrawy, tekstury poszczeg贸lnych element贸w potrawy. Ocenie podlega r贸wnie偶 wykonanie i spos贸b prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
Nagrodami w konkursie s膮 nagrody pieni臋偶ne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na ka偶dym etapie konkursu.
Organizatorami konkursu s膮: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym O艣rodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Konkurs 鈥濨itwa Region贸w鈥 wpisuje si臋 w ide臋 kampanii #Kupuj艢wiadomie, w kt贸rej Krajowy O艣rodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zach臋ca do zakupu produkt贸w wytworzonych w Polsce i z u偶yciem krajowych surowc贸w, a tak偶e do czytania etykiet oraz kierowania si臋 przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach system贸w jako艣ci 偶ywno艣ci.
Zapraszamy!!!馃榾
Wst臋p wolny鉂楋笍鉂楋笍鉂楋笍