Posted on

„Bitwa Regionów” wraz z koncertem „Wspomnienia Anny Jantar”

📢Ogród Zmysłów w Poddębicach znalazł się na liście 5 miejscowości w województwie łódzkim, w których organizowane są wydarzenia regionalne w ramach I etapu konkursu  kulinarnego Bitwa Regionów dla Kół Gospodyń Wiejskich.😀

Kiedy??? – 6 lipca 2024 r.
O której??? – od godz. 13:00
Gdzie??? – Ogród Zmysłów w Poddębicach, ul. Mickiewicza 9/11, 99-200 Poddębice.
Rywalizować będą koła z powiatu poddębickiego, łęczyckiego oraz zduńskowolskiego.

Konkurs „Bitwa Regionów” na terenie Ogrodu Zmysłów w Poddębicach połączony jest z wieloma atrakcjami!!!
Każdy znajdzie coś dla siebie!!!😀

Harmonogram wydarzenia:
13:00 – rozpoczęcie konkursu “Bitwa Regionów”🫕
16:30 – część artystyczna:
• występ Zespołu Mażoretek “Dalia”💃
• występ wychowanków PDKiS 🎤
• plac zabaw dla dzieci (dmuchańce i animacje dla dzieci)🤹🎲
• zwiedzanie Pałacu Grudzińskich oraz Teatru Integracji – Pijalni Wód Termalnych🏛💧
• popcorn/wata cukrowa😀
17:00 – finał konkursu “Bitwa Regionów”🍲
18:00 – podsumowanie projektu “Poddębicki Senior w akcji…” oraz koncert “Wspomnienia Anny Jantar” w wykonaniu Aleksandry Kalczyńskiej wraz z zespołem🎤🎸🎹

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Konkurs przebiega w trzech etapach:
Etap I – Komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzy listę rankingową prac konkursowych. Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przejdą KGW, które znajdą się na najwyższych pozycjach list rankingowych. W każdym wydarzeniu weźmie udział maksymalnie 20 KGW. Zespoły biorące udział w I etapie, które zostaną najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostaną zakwalifikowane do II etapu, tj. półfinału konkursu.
Etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w powiecie, biorą udział w półfinałach wojewódzkich. 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, kwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.
Etap III – Finał z udziałem 16 KGW.
Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu potrawy, tekstury poszczególnych elementów potrawy. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie konkursu.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Konkurs „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.
Zapraszamy!!!😀
Wstęp wolny❗️❗️❗️